Bydue & hettemåke

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. All rights reserved.

Bydue

Columba livia domestica

  • Beskrivelse: Den vanlige duen som man finner i byer. Stor fargevariasjon, fra hvit til flerfarget.
  • Størrelse: Lengde 29-35 cm, vingespenn 60-68 cm, vekt
    315-410 g.
  • Reir: Uryddig samling av kvister og strå, ofte på loft, hulrom i bygninger, under broer eller i hull i veggen.
  • Hekking: Får så mange som fire kull i året, og kan til og med hekke om vinteren hvis forholdene er gode. 2 egg ruges av begge foreldrene i 17 dager. Ungene er flyvedyktige innen 35 dager.
  • Utbredelse: I Finland er den svært vanlig i byer og tettsteder, men er sjelden i jordbruksområder. Det antas å være 20 000–40 000 par i Finland.
  • Trekkforhold: Stasjonær.
  • Føde: Belgfrukt, korn, frø, matrester fra urbane områder. Ungfuglene spiser oppgulpet, halvfordøyd mat.
  • Rop: Velkjente kurrelyder.

Den vanlige byduen vi finner i byene, er en etterkommer av den ville klippeduen i Sør-Europa. Det er stor variasjon i utseendet. Noen byduer som er svært like klippeduer, kan være vanskelig å skille fra skogdue, selv om karakteristiske kjennetegn omfatter to svarte striper på hver vinge, hvit gump og bleke undervinger. Byduen/klippeduen har rødlige bein, oransjerøde øyne og grått nebb, noen ganger markert med hvit nebbrot.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page