0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Dverggås

Anser erythropus

  • Beskrivelse: En liten, grå gås med gul øyering.
  • Størrelse: Lengde 56-66 cm, vingespenn 115-135 cm, vekt 1,5-2 kg.
  • Reir: Grunn grop i myrete grunn under en busk eller gresstue, fôret med plantedeler og gråbrunt dun.
  • Hekking: 57 egg legges i mai og ruges i 25-28 dager. Ungene er flyvedyktige innen 35-40 dager.
  • Utbredelse: Den mest utrydningstruede hekkefuglen i hele Fennoskandia. Tidligere tallrik i Lappland, og også vanlig å se på trekk gjennom Sør-Finland, men den er i dag svært sjelden og hekker antagelig ikke lenger i Finland. Den hekker imidlertid fortsatt i Norge, der hekkebestanden er på 35–45 par.
  • Trekkforhold: Den trekker sørøst til områder rundt Svartehavet og Det Kaspiske hav i Sør-Russland og Kazakhstan. Trekker tidligere enn andre gjess om høsten, august til september, og de fleste fuglene vender tilbake i løpet av mai.
  • Føde: Antagelig lik føden til andre grågjess.
  • Rop: Skarp tostavelses- eller trestavelses snadring.

Dverggåsen ligner generelt på tundragåsen, men den er mindre og tynnere. Den er enklest å kjenne igjen på det vesle, rosa nebbet og de tydelige gule øyeringene. Vingene er proporsjonalt lengre enn på tundragåsen, og vingespissene når lengre bak enn stjerten. Ungfuglene har ikke de samme hvite flekkene over nebbet eller de forlengede markeringene nedover halsen. Beina til eldre fugler er oransjegule, mens yngre fugler har skittengule bein. Nebbet på de voksne fuglene er rosa med en hvit knøl, mens ungfuglene har skittenrødt nebb med en mørk knøl. Irisene er kastanjebrune og omkranset av en markant, utvidet gul øyering som er tydelig på lang avstand.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page