0:00
0:00
Kanadagås & Hvitkinngås

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Kanadagås

Branta canadensis

  • Beskrivelse: En stor, hovedsakelig brun gås med svarte og hvite markeringer på hodet.
  • Størrelse: Lengde 90–105 cm, vingespenn 160–185 cm, vekt 2050–6500 g (inkl. ulike raser).
  • Reir: Lavt reir bygget av tilgjengelig plantemateriale og fôret med fjær.
  • Hekking: Vanligvis 4–7 egg som ruges i 24–30 dager. Ungene er flyvedyktige innen 40–86 dager.
  • Utbredelse: Trives i alle typer vann. Stammer fra Nord-Amerika. Introdusert i Finland på 1960-tallet. Nåværende bestand 9000–10000 par.
  • Trekkforhold: Kan overvintre i finsk farvann, men trekker vanligvis til de sørligere deler av Østersjøen og Sverige, mens enkelte fugler trekker helt til Danmark eller Nederland. Flyr sørover i september til november, og vender tilbake i mars til april.
  • Føde: Hovedsakelig planter. Gresser ofte på jorder, enger og plener. Finner også føde mens den svømmer, blant vannplanter på grunt vann.
  • Rop: Høyt og nasalt tostavelsesrop som ender med en skjærende lyd.

Kanadagåsen er en stor gås med svart farge på halsen og hodet, samt en hvit flekk på strupen og kinnet. Den ligner på den mindre hvitkinngåsen, men den skiller seg fra denne ved den brunaktige (ikke grå) kroppen, det bleke brystet og de hvite kinnmarkeringene, som har en annerledes utforming. De unge kanadagjessene ligner på de voksne fuglene, bortsett fra at den svarte fargen på hodet er mindre skinnende. Kanadagåsen har svart nebb, gråbrune bein og mørkebrune iriser.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page