0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Myrhauk

Circus cyaneus

  • Beskrivelse: Mindre enn sivhauken, med lange vinger og lang stjert. Hannen er grå som en måke, mens hunnen for det meste er brun.
  • Størrelse: Lengde 42–55 cm, vingespenn 97–118 cm, vekt 285–630 g. Hunnen er størst, som hos mange andre rovfugler.
  • Reir: Forholdsvis lite, laget av siv og bjørkekvister og fôret med gress. Bygget på bakken i tette kratt eller takrørområder.
  • Hekking: 4–6 egg legges i mai, ruges av hunnen i bare 29–30 dager. Ungene er flyvedyktige innen 30-35 dager.
  • Utbredelse: Hekker i furumyrer nær større myrlandskap eller på lyngheier. I trekket kan den ofte ses over jorder, strender og øyer. Hekker for det meste i nordlige områder, men også i Midt-Finland. Bestanden antas å være på 1 500–3 000 par.
  • Trekkforhold: Overvintrer i Sentral- og Sør-Europa. Trekker sørover fra august, men hovedtrekket er i september–oktober. Vender tilbake fra slutten av mars.
  • Føde: Pattedyr og fugler.
  • Rop: Varsel- og paringsropet er et raskt kvek-vek-vek-vek. Hunnens tiggerop er et jamrende piihi.

Voksne hannmyrhauker har en blek blågrå farge med hvit buk og store svarte områder på vingespissene. Hunner og ungfugler har brun overdel og stripete underdel, samt hvite gump (som skiller dem fra sivhauken). De lange vingene og det spinkle utseendet skiller dem fra unge hønsehauker. Myrhauken har gule bein og blåaktig nebb med svart tupp og gul vokshud. Voksne hanner har oransjegule iriser, hunnene har mattgule iriser mens ungfuglene har brune iriser.

Myrhauken kan være vanskelig å skille fra de sjeldnere artene enghauk og steppehauk, spesielt hunnene. Myrhauken er lettest å kjenne igjen på sine korte og brede håndsvingfjær, sin lange femte håndsvingfjær og de brede flygefjærene. De er i tillegg mer kraftige. Unge myrhauker har stripete, brun underdel, til forskjell fra den nesten umarkerte underdelen hos unge enghauker og steppehauker.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page