0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Ringdue

Columba palumbus

  • Beskrivelse: Større og tyngre enn skogdue, og med lengre stjert. Tydelig hvit vingestripe, og voksne fugler har også hvite halsmarkeringer.
  • Størrelse: Lengde 38-43 cm, vingespenn 68-77 cm, vekt 400-600 g.
  • Reir: Flat og spinkel haug med tynne kvister, som oftest i grantrær.
  • Hekking: 2 egg legges fra midten av april og ruges av begge foreldrene i 17–20 dager. Ungene er flyvedyktige innen 35 dager.
  • Utbredelse: Sky og forsiktige når de hekker i granskog, men finnes i store flokker under trekktiden. Hekker i dag i Finland så langt nord som det øvre Lappland. Det antas å være 250.000 par i Finland.
  • Trekkforhold: Overvintrer i Vest-Europa. Forlater Finland i september til oktober og vender tilbake i april. På trekk om dagen.
  • Føde: Frø, korn og belgfrukter.
  • Rop: Flerstavelseskurring, kan noen ganger forveksles med en ugle.

Ringduen er Finlands største due. Den generelle fargen er blek blågrå, men den har markerte hvite vingestriper og hvite flekker rundt halsen (mangler på ungfugler). Andre fargeflekker omfatter metallisk-grønne markeringer rundt den hvite halsringen og omfattende lilla brystflekker.

Voksne ringduer har røde bein, rødt nebb med gulaktig tupp og blekgule iriser. Ungfugler har rosaaktige bein, blågrått nebb med blekere tupp og mørkebrune iriser.

I flukt har ringduen en tettbygd, storbrystet silhuett, og stjerten er lengre enn på skogduen. Når den letter, slår den vingene støyende sammen. Når den flyr over lengre avstander, er flukten rask og direkte, men under fluktspill flyr hannene oppover før de slår vingene sammen og glir nedover igjen.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!



Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page