0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Sædgås

Anser fabalis

  • Beskrivelse: En typisk grågås med oransje og svart nebb.
  • Størrelse: Lengde 68-88 cm, vingespenn 140-174 cm, vekt 3-3,6 kg.
  • Reir: I groper fôret med tørt gress eller andre tørre materialer, i tillegg til grå dun og blekere dun i midten av reiret. Hekker vanligvis blant vegetasjon, ofte under et tre eller en busk, eller på en gresstue i myrer.
  • Hekking: 4–8 eggs (gjennomsnitt 5,7) legges i mai og ruges i 28 dager. Ungene er flyvedyktige innen 40 dager. Sædgåsa er sky og forsiktig i hekketiden.
  • Utbredelse: I Finland hekker sædgåsa hovedsakelig i de nordlige regionene, men den hekker også noen ganger i de sentrale delene av Finland. Det antas å være 1500-2000 par i Finland.
  • Trekkforhold: Sædgåsa trekker i flokker (ofte i V-formede trekk eller lange linjer) fra slutten av august, men hovedsakelig i oktober, ofte samtidig med at det kalde været setter inn. Vender tilbake til Finland i (mars–) april–mai. Enkelte fugler overvintrer i Finland, men de fleste trekker til overvintringsområder rundt Nordsjøen, eller – mer og mer de siste årene – til Sør-Sverige og Danmark.
  • Føde: Under hekketiden beiter sædgåsa på vann- og strandplanter som starr, snelle og myrull. På trekk i overvintringsområder beiter den også på stubbjorder, på rester av korn og planter som kløver.
  • Rop: Vanligvis en nasal, tostavelses- eller trestavelsessnadring, som er lett gjenkjennelig når den høres alene, men som kan være vanskelig å skille ut blant kaklingen til en flokk i flukt, som ligner ropet til andre gjess.

Sædgåsen er en typisk grågås, som er lettest å kjenne igjen på nebbet. Dette er langt og hovedsakelig oransje med en svart tupp. Ryggen er mørk og beina guloransje. Unge fugler ser noe mørkere ut enn de voksne, ettersom de bleke kantene på fjærene fortsatt er smale. Ungfuglene har ikke de samme lange markeringene nedover halsen som de voksne fuglene, og beina har en blekere gulaktig farge. Irisene til sædgåsa er brune.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page