Sothøne & svartsvane

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio (kuvattu Australiassa). All rights reserved.

Svartsvane

Cygnus atratus

  • Beskrivelse: En stor, nesten svart vannfugl med rødt nebb.
  • Størrelse: Lengde 110–140 cm, vingespenn 160–200 cm, vekt 3,7–8,7 kg.
  • Reir: Store reir som er laget av planter, på land eller flytende i sivet.
  • Hekking: Hekker ikke i Finland. Hekker i store kolonier i Australia og New Zealand. Reiret kan ha 1–14 egg. Reir med mer enn 8–9 egg inneholder egg fra to hunner. Vanlig antall er 5–6 egg. Rugingen tar 35–48 dager. Ungene kan fly innen 150–170 dager.
  • Utbredelse: Individer som er observert i Finland, har rømt fra parker etc.
  • Trekkforhold: Svartsvanen er ikke en trekkfugl innenfor artens naturlige utbredelsesområder, men ungfugler kan dekke større områder.
  • Føde: Vann- og strandplanter.

Svartsvaner er store og nesten helt svarte i fargen. Lillevingene (alula), håndsvingfjærene og de ytre flygefjærene er hvite, men disse er bare synlige når fuglene er i flukt. Nebbet er nesten helrødt med hvit tupp. Irisene er rødlige. De har svarte bein. Fjærdrakten til ungfuglene er gråbrun med bleke fjærspisser, og nebbet er blekere.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!

Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page