0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. Lydfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Turteldue

Streptopelia turtur

  • Beskrivelse: En liten due som har en mørk stjert med tydelig hvit kant. Fjærene på ryggen har rustbrune kanter.
  • Størrelse: Lengde 25-27 cm, vingespenn 49-55 cm, vekt 107-140 g.
  • Reir: Grunt og flatt reir laget av kvister, bygges i et tre.
  • Hekking: 2 egg legges i slutten av mai og ruges av begge foreldrene i 13–14 dager. Ungene er flyvedyktige innen 18–20 dager.
  • Utbredelse: Nesten like nært tilknyttet bebyggelse som byduen. Først observert i Finland i 1953, med første registrerte hekking i 1979 i Lappeenranta. En sjelden hekker i Sør- og Sørøst-Finland. Total hekkebestand 5–30 par.
  • Trekkforhold: Overvintrer i tropiske deler av Afrika og flyr sørover i august til oktober (men kan fortsatt sees i november til desember), vender tilbake i mai til juni.
  • Føde: Frø.
  • Rop: Et malende “torr torr torr”.

Turtelduen er slank og har lang stjert, og den er ikke større enn en stor trost. Ryggen er rustbrun med svarte flekker. De store vingedekkfjærene er blågrå, og vingefjærene er mørke over og under (blekere enn på tyrkerduen). Siden av halsen er markert med en oval flekk med svarte og hvite striper. Stjerten har hvite spisser som fremheves av en mørk flekk på haleroten. Turtelduen har mørkrøde bein, svart nebb med blek tupp og gule iriser.

Andre arter i samme slekt
Andre arter i samme familie

Follow us!


Identifiser arter!

Sivun alkuun / Top of the page