Sedum hybridum Sedum kamtschaticum Sedum kamtschaticum Sedum kamtschaticum

© Copyright: Bilder: Jouko Lehmuskallio.
All rights reserved.

Gyllenfetblad

Phedimus aizoon

  • Lat. synonym: Sedum aizoon
  • Familj: Fetbladsväxter – Crassulaceae
  • Växtform: Flerårig ört. Tunn jordstam.
  • Höjd: 20-40 cm. Stjälken upprätt, kantig, basen rödbrun.
  • Blomma: Kronan radiärsymmetrisk, gul, ca 2 cm bred; 5 kronblad, 7-9 mm långa. 5 foderblad, olika långa, trubbiga. 10 ståndare. Pistillen fribladig, 5 pistiller. Blomställningen tätt knippe omgivet av blad.
  • Blad: Strödda, utan skaft. Bladskivan lansettlik, killik, vanl. sågad, platt, köttig, kal.
  • Frukt: Kapsel med flera frön, 5 tillsammans.
  • Växtplats: Hällmark, murar, vägrenar. Prydnadsväxt, ibland förvildad.
  • Blomning: Juni-juli.

I Finlands natur förekommer åtta fetbladsarter som är ursprungliga. En mängd andra arter har dessutom införts som stenpartiväxter, varav många stannat kvar på sina växtplatser trots att bebyggelsen inte finns kvar. Jordstammen kan efter planteringen under tiotals eller rent av hundratals år utveckla stora klonbestånd, så att arten kan sprida sig till närbelägen hällmark, skräpmark och så vidare.

Gyllenfetblad hör hemma i östra Sibirien. Dess ståtliga mörkgula blommor har lett till att den odlats som trädgårdsväxt hos oss och på vissa platser har de smitit vidare till torra, sandiga platser. Numera planteras den sällan, trots att den är en av de fetbladsväxter som lämpar sig bäst för användning som prydnadsväxt. Det lönar sig inte att klippa ner de stela, upprätta stjälkarna på hösten, eftersom de är vackra även på vintern med sina orangefärgade fruktställningar.

Den nära släktingen sibiriskt fetblad (P. hybridum) är inte en korsning, trots att artens vetenskapliga namn antyder detta. Arten växer naturligt i Sibirien och Mongoliet, längst i väst något väster om Ural. Det är lätt att skilja den från andra fetbladsväxter som förekommer i vår natur på grund av dess rätt korta, något liggande stjälkar och gula blommor. Man kan ändå förväxla den med många exotiska fetbladsväxter hemmahörande i Fjärran östern, och ofta säljs den som sin nära släkting kamtjatkafetblad (P. kamtschaticus), och tvärtom. Även denna östasiatiska art kan påträffas som mer eller mindre förvildad trädgårdsrymling i vår natur.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page