© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki. All rights reserved.

Alkekung

Alle alle

  • Familj: Alkor – Alcidae
  • Allmänna kännetecken: En artvit liten alkfågel, i storlek med en stare.
  • Storlek: Längd 19-21 cm, vingbredd 34-38 cm, vikt 140-192 g.
  • Bo: Inget egentligt bo, ägget läggs på en klipphylla i ett bergsstup vid havet.
  • Häckning Lägger 1 ägg i juni. Båda föräldrarna ruvar, ruvningstid 28-31 dygn. Ungarna matas i boet i 27-30 dygn. Efter det är ungarna flygfärdiga och klarar sig på egen hand.
  • Utbredning: Häckar i täta kolonier i nordöstra Atlantens och norra Ishavets bergsstup. Hela det arktiska områdets population beräknas till 8-18 miljoner par. Förirrade exemplar påträffas regelbundet, vanligtvis i slutet av hösten och på vintern.
  • Flyttning: Flyttar från kolonierna i augusti, återvänder i februari-april. Övervintrar i Nordatlanten och i Ishavet Beroende på isläget).
  • Föda: Olika ryggradslösa små havsdjur och småfisk.
  • Läten: Skrattande, drillande läten som i kolonierna bildar en brusande kör.

Alkekungen är en sjöfågel stor som en stare. Kroppen är knubbig med kort hals och liten, kort näbb. Huvudet, bröstet och ryggen är arta. På armpennornas bakkant finns en smal vit rand och en del av ryggens fjädrar har en vit kant som bildar vita längsgående ränder. Alkekungens vingundersida är, i motsats till andra alkfåglar, mörk. Buken och undergumpen är vita. I vinterdräkt är hela undersidan vit. Alkekungens tarser är bruna eller grå, näbben och iris är art.

Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page