0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki. Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Biätare

Merops apiaster

  • Familj: Biätare – Meropidae
  • Allmänna kännetecken: Mycket färggrann, smärt, långnäbbad praktfågel.
  • Storlek: Längd 25–29 cm, vingbredd 36–40 cm, vikt 44–78 g.
  • Bo: Hål i erosionsbrant i ler- eller sandjord.
  • Häckning: Lägger 4–10 ägg i maj-juni. Båda könen ruvar, ruvningstid ca 20 dygn. Ungarna flygga efter 30–31 dygn.
  • Utbredning: Häckar i halvöppna områden i Mellaneuropa och Ryssland. Påträffas årligen som gäst i Finland. Arten har observerats mellan maj och augusti.
  • Flyttning: Höstflyttning i augusti, vårflyttning i maj. Tillbringar vintern i Afrika söderom Sahara.
  • Föda: Flygande insekter som fångas genom störtdykning från utkiksplats (telefontrådar, elstolpar).
  • Läten: Ett sjungande, mjukt, ljudligt “gryyh”.

Biätaren är en slankt byggd praktfågel, stor som en liten trast. Näbben är lång och en aning nedåtböjd. De mittersta stjärtpennorna är förlängda som hos fjällabben. Fjäderdräkten är mycket färggrann, hjässan, framryggen och vingrotens täckfjädrar är rödbruna, pannan är vit, tygeln och strecket som går över ögat är svart, strupe och skuldrorna gula, buken blå och stjärten grön. Handpennorna är blå på ovansidan och hela undersidan av vingen är rödaktigt grå. Vingen har en smal mörk kant. Tarserna är rödbruna, näbben är svart och iris är röd.

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page