0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Blåmes

Parus caeruleus

  • Familj: Mesfåglar – Paridae
  • Allmänna kännetecken: En liten mesart, vars runda huvud ser ut att börja utan hals direkt från skuldrorna. Helhetsintrycket är gul på undersidan och blå på ovansidan. En blå “basker” på hjässan.
  • Storlek: Längd 10,5-12 cm, vikt 10-13 g.
  • Bo: I hål eller i fågelholk. Kan ibland själv göra hålet. Boet byggt av mossa, ull, hår och litet fjädrar.
  • Häckning: Lägger 6-14 ägg i april-maj. Endast honan ruvar, ruvningstid 12-15 dygn. Ungarna i boet 19-20 dygn. En andra häckning sällsynt.
  • Utbredning: Häckar i löv- och blandskog i södra Finland upp till södra Lappland. Arten är inkommen under 1800-talet (första bofyndet 1859 i Helsingfors). Ökat kraftigt under de senaste decennierna. Finlands häckningsbestånd beräknat till 400.000-650.000 par.
  • Flyttning: Delvis flyttare i Finland. En oregelbunden flyttning över havet sker i september-oktober med återkomst i april.
  • Föda: Frön, ryggradslösa djur. Vanlig vid fågelbrädet under vintern.
  • Läten: Vanligast ett klart “tii-tii-tie”, sången en ringande strof.

Blåmesen är mycket mindre än talgoxen. Den har en himmelsblå hjässa och den saknar talgoxens mittstreck på buken. Kinden och det breda ögonbrynsstrecket är vita. Ögonstrecket är svartaktigt framför ögat och ändras till mörkblått bakom ögat. Ögonstrecket breddas i nacken och går samman på halssidan med en mörkblå båge som breddas bakåt. Blåmesen är grönskiftande på ryggen och gul undertill. Stjärten och vingarna är glänsande blå. Vingen har ett vitt vingband likt talgoxen. Blåmesens tarser är mörkt gråblå, den lilla näbben är svart och iris är mörkbrun.

Blåmesen är Satakundas landskapsfågel.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page