0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki. Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Blåstjärt

Tarsiger cyanurus

  • Familj: Flugsnappare – Muscicapidae
  • Allmänna kännetecken: Liknar rödstjärten i storlek och beteende. Blå stjärt i alla dräkter, orange sidor, en skarpt avgränsad strupfläck.
  • Storlek: 13–14 cm, vikt 10–18 g.
  • Bo: Hålighet i marken, under rot. Byggt av torra strån, mossa och barr.
  • Häckning: Lägger 5–7 ägg i juni. Endast honan ruvar, ruvningstid 15 dygn. Boungar 15 dygn.
  • Utbredning: Sällsynt häckningsfågel i östra Lappland, Kuusamo och i Kuhmo. Breder sakta ut sig västerut. Föredrar orörda och fuktiga granbestånd på skogsfjällsluttningar. Första iakttagelserna i Finland år 1949. Häckningsbeståndet i Finland varierar årligen men beräknas till 50–500 par.
  • Flyttning: På grund av artens sällsynthet och flyttningsriktningen är detaljerna i flyttningen okända. Arten har påträffats från maj till september. Övervintrar i Sydostasien.
  • Föda: Ryggradslösa djur.
  • Läten: Lockläte “tek-tek”. Sången liknar något rödvingetrast, en kort, klar och under två sekunder lång strof.

Blåstjärten liknar till form och storlek rödstjärten. Blåstjärtens typiska kännetecken är stjärtens och övergumpens blå färg (svår att se i fält), de orangefärgade sidorna och den skarpa gränsen mellan kinderna och den vita strupen. Hos hane i sommardräkt är också huvud, rygg och vingar blå. I höstdräkt liknar hanen honan, men den har fortfarande blått på skuldrorna. En honfärgad blåstjärt har anspråkslös färg. Ryggen är olivbrun liksom hos rödhaken, strupen är gulaktigt vit, bröstet gråtonat och buken gråvit. De honfärgade har en ljus orbitalring. Blåstjärtens tarser är svartbruna, näbben är svart och iris är svartbrun.

Andra arter i samma familj

Follow us!



Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page