© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. All rights reserved.

Brudand

Aix sponsa

  • Familj: Egentliga andfåglar – Anatidae
  • Allmänna kännetecken: Andfågel, hanen mycket färggrann och honan anspråkslösare. Lätt att förväxla med mandarinandshonan, men mörkare i färgen.
  • Storlek: Längd 41-51 cm, vingbredd 70-73 cm, vikt 480-880 g.
  • Bo: Material dun. Häckar i trädhåligheter.
  • Häckning: Lägger 9-15 ägg, som honan ruvar i ca. en månad. Ungarna är flygfärdiga efter två månader.
  • Utbredning: Amerikansk art som föds upp i inhägnad i Europa. Förrymda fåglar påträffas också i Finland.
  • Flyttning: Flyttfågel i det ursprungliga utbredningsområdets norra delar. Söderut stannfågel.
  • Föda: Olika vattenväxter och -delar från vattenytan eller genom halvdykning. Nötter och frön på land.

Brudanden är en andfågel som i viss mån liknar mandarinanden men skiljer sig från denna på att den har en mörk näbbnagel och på sidornas smala streck. Dessutom finns det mera vitt runt ögat.
Den adulta hanen är lätt att känna igen. Hjässan och och ryggen är metallglänsande blågröna, strupen och bröstsidorna mörkbruna och prickiga, sidorna gulbruna och gumpen mörkbrun. Huvudets sidor och halsen svartvitbrokiga. Iris och näbb röda och näbbens nagel svart. Adult hona och ungfågel liknar mandarinandshona och ungfågel, men de har mera vitt runt ögat, huvudet är mörkare, näbbrotens vita fläck har annan form och sidornas prickar är svagare. Honans öga är mörkbrunt, näbben gulaktigt grön och nageln är mörk (hos mandarinandshonan ljus nagel).

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page