0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, M., W. & F. von Wright: Pohjolan linnut värikuvin. Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Brunand

Aythya ferina

  • Familj: Egentliga andfåglar – Anatidae
  • Allmänna kännetecken: Medelstor, förhållandevis långhalsad sjöfågel med kort stjärt. Näbben är rätt lång och pannan bakåtlutande. Hanen har grå rygg, brunrött huvud och hals. Honan brun. Ett gråaktigt vingband i alla dräkter.
  • Storlek: Längd 42-49 cm, vingbredd 67-75 cm, vikt 770-970 g.
  • Bo: På fuktig plats, ofta flytande. Byggt av strån, vassdelar, säv, fodrat med dun.
  • Häckning: Lägger 4-16 ägg i maj. Endast honan ruvar, ruvningstid 22-28 dygn. Ungarna lär sig flyga som 7-9 veckor gamla. Ungarna borymmare, söker själva sin föda redan som mycket små, men håller sig i grupp nära honan.
  • Utbredning: Häckar i näringsrika vatten i södra och mellersta Finland. Antalet häckande par i Finland 15.000-20.000.
  • Flyttning: Nattflyttare. Höstflyttningen i september, vårflyttningen i april-maj. En del hanar flyttar söderut redan på sommaren för att rugga. Övervintrar i västra och södra Europa.
  • Föda: Bottendjur och växtdelar.
  • Läten: Hanens häckningsläte ett nasalt hest gnällande, honan har ett strävt knarrande lägre än hos berganden.

Brunandens hane i praktdräkt har brunrött huvud och hals, bröstet, under- och övergumpen är svarta och resten av fågeln är ljust askgrå. Hanen ruggar i juni från praktdräkt till eklipsdräkt och då blir det svarta på bröst och bakdel brunskiftande. Brunandshonan är ljusare än andra dykänder. Den är huvudsakligen gråbrun, sidorna och ryggen är grå och hjässan, halsen och bröstet är bruna. Ungfågeln är så gott som helt ljusbrun. Typiskt för brunanden är att det i alla dräkter saknas det vingband som är typsikt för andra dykänder.

Brunandens tarser är grå. Näbben är blågrå på mitten, vid roten och spetsen svartgrå. Iris är rödgul, men på våren är hanens iris röd och honans brun.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!


Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page