0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Dubbeltrast

Turdus viscivorus

  • Familj: Trastar – Turdidae
  • Allmänna kännetecken: Den största av våra trastar. Liknar en storväxt taltrast, men står mer upprätt. Den rätt långa stjärtens hörn är vita, undersidan jämnfärgad med runda prickar. Vingundersidan och armhålan ljusa.
  • Storlek: Längd 26–29 cm, vikt 100–126 g.
  • Bo: I träd på 0,5–10 m höjd. Byggt av kvistar, skägglav och lav. Boskålen formad av lera eller jord, fodrad med fina grässtrån och blad.
  • Häckning: Lägger 3–5 ägg i april-maj. Endast honan ruvar regelbundet, ruvningstid 13–15 dygn. Boungar i 12–16 dygn.
  • Utbredning: Häckningsfågel i barrskog från södra Finland till Lappland. Häckningspopulationen i Finland uppskattad till 130.000–200.000 par.
  • Flyttning: Natt och dagflyttare. Höstflyttningen i september-oktober mest på natten, vårflyttningen i april-maj mest på dagen. Övervintrar i Mellan- och Sydeuropa.
  • Föda: Ryggradslösa djur, bär, frön.
  • Läten: Ett surrande utdraget “srrr”. Sången påminner om koltrastens sång, men är mer avbruten, mindre varierande.

Dubbeltrasten är en aktiv och skygg trastart som liknar en stor taltrast i teckningen men som står i en mer upprätt ställning. Ryggen är enfärgat gråbrun. Den rätt långa stjärten har vita hörn. Undertill är sidorna och bröstet ljust brunaktiga och resten vitt med svarta, runda prickar. Ett bra kännetecken på en flygande dubbeltrast är att vingen har vita fjädrar på hela undersidan, också invid kroppen. Könens fjäderdräkter är identiska. Ungfågeln är mer fläckig på ryggen. Dubbeltrastens tarser är ljust gulbruna. Näbben är mörkgrå och undernäbbens bas är gulaktig. Iris är brun.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!



Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page