0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki. Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Dvärgsparv

Schoeniclus pusillus

  • Familj: Fältsparvar – Emberizidae
  • Allmänna kännetecken: En mycket liten fältsparv. Liknar sävsparvhonan, men är klart mindre än denna. Mörk, randig rygg. Buken ljus, randig, kind rödbrun.
  • Storlek: Längd 12–13,5 cm, vikt 12–13 g.
  • Bo: På tuva, byggt av torrt gräs och tuvullsblad.
  • Häckning: Lägger 4–6 ägg i juni-juli. Det är i huvudsak honan som ruvar, ruvningstid 11–12 dygn. Boungar 6–7,5 dygn, ungar flygfärdiga efter 11–13 dygn.
  • Utbredning: Häckar i fuktiga glesa kantskogar av björk och viden runt torvmarker i norra Finlands östra delar från Kuusamo till Enare lappmarker. Beståndet i Finland beräknat till 30.000 par.
  • Flyttning: Höstflyttning i augusti-november, återkomst troligen i april-maj. Övervintrar i sydöstra Asien.
  • Föda: Ryggradslösa djur, frön, växtdelar.
  • Läten: Ett hårt “tsick”, sång en osammanhängande, hög strof som varierar mycket.

Dvärgsparven liknar sävsparvhonan men är mindre. Andra särskiljande detaljer är ett vitt vingband, kindens rödbruna färg, näbbryggens raka form och sidornas tunna och tydliga ränder. Dvärgsparven liknar också videsparv, men skiljer sig på huvudets teckning och avsaknaden av den rödbruna färgen på framryggen, övergumpen och undersidan. Dvärgsparvens tarser är ljusbruna. Näbben är svartbrun, undernäbben ljusare. Iris är mörkbrun.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!



Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page