0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Gravand

Tadorna tadorna

  • Familj: Egentliga andfåglar – Anatidae
  • Allmänna kännetecken: Svart, vit och rödbrun spräcklig and i storlek med en liten gås.
  • Storlek: Längd 55-65 cm, vingbredd 100-120 cm, vikt 800-1130 g.
  • Bo: I jordhålor, under byggnader, mer sällsynt i ihåliga träd.
  • Häckning: Lägger 8-15 ägg i maj. Honan ruvar, ruvningstid 29 dygn. Ungarna lär sig flyga som 6-8 veckor gamla.
  • Utbredning: Häckar endast ställvis i Finlands havsområden. Finlands häckningsbestånd beräknat till 200-400 par.
  • Flyttning: Huvuddelen flyttar på förhösten, återkommer i mars-april. Övervintrar i västra Europa.
  • Föda: Ryggradslösa djur, växtdelar.
  • Läten: Ett skrattande “dat-at-at-at-at-at”.

Gravandens huvud och hals är svarta. På bröstet och framryggen finns ett rödbrunt tvärband. Samma färg förekommer också på de innersta armpennornas toppar och på undergumpen. På buken och skuldrorna finns svarta längsgående band, vingspegeln är metallgrön och vingpennorna är svarta. De andra fjäderområdena är vita. Näbben är korallröd och hanen har i praktdräkt en näbbfärgad knöl i pannan.

Ungfågeln känns igen på den gråbruna ryggen, det vitspräckliga huvudet och den enfärgat vita buken. Näbben är grårödaktig. Gravandens tarser är ljusröda (adult) eller gråaktiga (ungfågel). Iris är brun.

Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page