0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, Kari Pihlaviita, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Gulsparv

Emberiza citrinella

  • Familj: Fältsparvar – Emberizidae
  • Allmänna kännetecken: En ganska stor, randig fältsparv med lång stjärt. Rödbrun övergump, åtminstone något gult i fjäderdräkten. Näbben förhållandevis liten, undernäbben blågrå.
  • Storlek: Längd 15,5-17 cm, vikt 24-37 g.
  • Bo: På marken, väl gömt. Byggt av torra strån, fodrat med tunna rottrådar och tagel.
  • Häckning: Lägger 3-6 ägg i april-maj. I huvudsak är det honan som ruvar, ruvningstid 12-13 dygn. Ungarna i boet 9-15 dygn.
  • Utbredning: Häckar i närheten av odlingar utom i nordligaste Lappland, men trivs i alla sorters halvöppna miljöer. Vanlig på vinterutfodringsplatser om det serveras havre. Finlands häckningsbestånd beräknat till 800.000-1.200.000 par.
  • Flyttning: Stannfågel eller kortdistansflyttfågel. I slutet av hösten och på vintern flockfågel. Höstflyttningen i oktober-november, vårflyttningen i mars-april. Övervintrar i Finland, de som flyttar i södra Skandinavien och mellersta Europa.
  • Föda: Frön, säd.
  • Läten: Lockläte ett ganska skarpt “zeck”, sången en anspråkslös strof “ett två tre fyr fem sex sjuuu”.

Gulsparven är brunbrokigt streckad på ryggen. Färgsättningen är individuellt mycket varierande. Övergumpen är rödbrun, stjärten rätt lång och stjärtens ytterkanter vita. Det finns alltid gul färg på huvudet och på buken, hos ungfågeln ändå väldigt litet, mest hos adulta hanar; deras huvud kan vara nästan helt gult. Gulsparvens buk är varierande streckad; mest streckade är honan och ungfågeln. Tarserna är ljust gulbruna, näbben är blåaktig, undernäbben är ljusare än undernäbben. Iris är mörkbrun.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page