0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki. Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Hornuggla

Asio otus

  • Familj: Äkta ugglor – Strigidae
  • Allmänna kännetecken: En slank uggla, mindre än kattugglan. Liknar jorduggla men har tofsar på huvudet, orange ögon, inget vitt på vingens bakkant och undertill randig fram till buken. Örontofsarna är inte alltid framme. Flykten vingligt kastande.
  • Storlek: Längd 31–37 cm, vingbredd 86–98 cm, vikt 245–400 g.
  • Bo: Ett gammalt kråk-, skat- eller ekorrbo.
  • Häckning: Lägger 3–7 ägg i mars-maj. Endast honan ruvar, ruvningstid 27–32 dygn. Ungarna flygfärdiga efter 25–26 dygn.
  • Utbredning: Häckar i skogar i jordbruksområden i södra och mellersta Finland, sällsynt ända upp till Lappland. Häckningsbeståndet i Finland beräknat till 2.000–10.000 par.
  • Flyttning: Huvudsakligen flyttfågel, en liten del av stammen övervintrar. Höstflyttning i september-december, vårflyttning mars-april. Övervintrar i mellersta och södra Europa.
  • Föda: Små däggdjur.
  • Läten: Ett “huu” upprepat med två till tre sekunders mellanrum.

Hornugglan är rostgul till färgen. Vingarna är långa och förhållandevis smala. Hornugglan liknar jordugglan, men har långa örontofsar (inte alltid framme), ögonen är orange, på näbbens sidor finns en svart teckning, vingen har inget vitt på bakkanten och hornugglan är randig över hals och bröst med en gräns mot buken. Tarserna hos hornugglan är fjäderklädda, klorna och näbben är svarta och iris är rödgul.

I kamouflageställning stelnar hornugglan och gör sig så smal och lång som möjligt. Hornugglan har en kastande flykt.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!



Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page