0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Hussvala

Delichon urbicum

  • Familj: Svalor – Hirundinidae
  • Allmänna kännetecken: En axelbred svaleart. Undersidan rent vit, ovansidan helmörk utom ett brett band på övergumpen.
  • Storlek: Längd 13,5-15 cm, vikt 12-22 g.
  • Bo: I byggnader under takskägget, bergsbranter. Format som en boll med ett trångt ingångshål. Murat av lera. Ytterfodring strån och rottrådar, innerfodring fjädrar, trådstumpar o.dyl.
  • Häckning: Lägger 2-7 ägg i maj-juni. Båda könen ruvar, ruvningstid 13-19 dygn. Ungarna flygfärdiga efter 24-28 dygn. Ungarna övernattar i boet med föräldrarna fram till höstflyttningen.
  • Utbredning: Häckar ofta i små kolonier i bebyggda områden i hela landet. Finlands häckningsbestånd beräknat till 80.000-120.000 par. Arten har minskat.
  • Flyttning: Dagflyttare. Höstflyttning i augusti-oktober, vårflyttning i april-maj. Övervintrar i tropiska Afrika.
  • Föda: Flygande insekter.
  • Läten: Ett torrt “prit, pritt-pritt”.

Hussvalan är undertill rent vit och ovan metallglänsande blåsvart utom ett brett och på långt håll synligt vitt tvärband på övergumpen. Stjärten är kluven. Tarserna (“benen”) är fjäderklädda, vilket är unikt bland tättingar påträffade i Finland. Näbben är svart och iris är mörkbrun.

Andra arter i samma familj

Follow us!



Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page