0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Jorduggla

Asio flammeus

  • Familj: Äkta ugglor – Strigidae
  • Allmänna kännetecken: En uggla, litet större än hornuggla. Skiljer sig från hornuggla på de gula ögonen, kortare örontofsarna, vingens vita bakkant och den mindre randiga buken.
  • Storlek: Längd 33-40 cm, vingbredd 95-105 cm, vikt 200-390 g.
  • Bo: En grop i marken bland växtlighet, på tuvor, bland skvattram. Bomaterial litet stjälkar och fjädrar.
  • Häckning: Lägger 3-11 ägg i april-maj. Endast honan ruvar, ruvningstid 24-30 dygn. Ungarna flygfärdiga efter 24-27 dygn.
  • Utbredning: Häckar fåtaligt på myrar och åkrar i hela landet. Utbredningens tyngdpunkt är i Österbotten. Finlands häckningsbestånd beräknat till 2.000-10.000 par.
  • Flyttning: Oftast nattflyttare. Höstflyttningen i augusti-november, återkomst i mars-april. Övervintrar i mellersta och södra Europa. Vinterobservationer också i Finland.
  • Föda: Smågnagare.
  • Läten: Spellätet beskrivs som ett på avstånd frustande ånglok “up-uph-uph-up”

Jordugglan är litet större än hornugglan, fjäderdräkten litet gulare och ljusare och på ryggen fläckigare. Jordugglan skiljer sig också från hornugglan på de gula ögonen, kortare örontofsarna, vingens vita bakkant och den mindre randiga buken. Jordugglans randighet undertill koncentreras till bröstet, och det blir en tvär färggräns mot bukens framdel. Jordugglans tarser är fjäderklädda, klorna svarta, näbben svartaktig med ljus spets och iris är klargul.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!



Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page