0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Kaja

Corvus monedula

  • Familj: Kråkfåglar – Corvidae
  • Allmänna kännetecken: En huvudsakligen svart medelstor kråkfågel. Halssidor och nacke ljust grå. Iris gråvit, näbben klart mindre än kråkans.
  • Storlek: Längd 30-35 cm, vingbredd 64-73 cm, vikt 180-270 g.
  • Bo: I håligheter i väggar, trädstammar och dyl. Byggt av strån, kvistar, fodrat med hår, fjädrar, pappersbitar, ull mm.
  • Häckning: Lägger 4-7 ägg i april-maj. Honan ruvar, ruvningstid 17-23 dygn. Ungarna kvar i boet 30 dygn, flygfärdiga efter 35 dygn.
  • Utbredning: Häckar i kulturbyggd i södra Finland upp till Uleåborg. Stammen har ökat kraftigt. Populationen i Finland ca 80.000-130.000 par.
  • Flyttning: Dagflyttare. Partiell flyttare, en del av beståndet övervintrar i Finland. Höstflyttning i september-november, återvänder i mars. Övervintrar i Danmark, Sverige och i Nordsjöländerna.
  • Föda: Allätare.
  • Läten: Ett hest “kja” oftast upprepat flera gånger.

Kajan är en mattsvart kråkfågel i storlek med tamduvan. Kajans huvud bakom ögat och halssidor är ljusgrå; det ljusa varierar mellan individer och en del kan ha vitt på halssidan. Näbben är rätt kort. Tarserna och näbben är svarta, iris är gråaktigt vit (adult) eller gråblå (ungfågel).

Kajan är en flockfågel som har upprätthåller en rangordning mellan individerna. Kajparet håller sig nära varandra också i flocken. Kajan är landskapsfågel i Egentliga Finland.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!


Ilmaistapahtumamme villiyrteistä keskustakirjasto Oodissa - varaa paikkasi Helmetin sivuilta
Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page