0:00
0:00
Kanadagås & Vitkindad gås

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Kanadagås

Branta canadensis

  • Familj: Egentliga andfåglar – Anatidae
  • Allmänna kännetecken: En stor gås, i huvudsak brun till färgen, huvudets färgteckning svartvit.
  • Storlek: Längd 90-105 cm, vingbredd 160-185 cm, vikt 2,05-6,5 kg (alla raser), .
  • Bo: Lågt, byggt av tillgängligt växtmaterial, fodrat med fjädrar.
  • Häckning: De flesta lägger ägg i maj, för det mesta 4-7 st. Ruvar i 24-30 dygn. Ungarna är flygfärdiga efter 40-86 dagar.
  • Utbredning: Trivs i alla slags vattenområden. Arten härstammar från Nordamerika och är införd hos oss på 1960-talet. Den nuvarande populationen är ca 9.000-10.000 par.
  • Flyttning: En del övervintrar, men en del av populationen flyttar till Östersjön och till Sverige, en liten del ända till Danmark och Holland. Höstflyttningen i september-november, vårflyttningen i mars-april.
  • Föda: Består av olika växter som arten vanligtvis söker på åkrar och ängar. Söker växtföda också i grunda vattnet genom att halvdyka.
  • Läten: Ljudligt och och nasalt tvåstavigt tutande med skarp slutdel.

Kanadagåsen hör till de storväxta gåsarterna. Halsen, nacken, hjässan, pannan och framdelen av kinden är svarta och bakdelen av kinden och strupen är vita. Arten liknar något den till formen mindre vitkindade gåsen, men skiljer sig från den genom sin bruna (inte grå) kropp, sitt ljusa bröst och den annorlunda formade vita kindfläcken. Den unga kanadagåsen liknar den adulta förutom att det svarta på huvud och hals är mattare i färgen. Näbben är svart, fötterna gråbruna och ögonfärgen (iris) är mörkbrun.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page