0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Kornknarr

Crex crex

  • Familj: Rallar – Rallidae
  • Allmänna kännetecken: Syns sällan. I storlek med vattenrall. I flykten är vingarna rödbruna, fötterna sträcker sig ut bakom stjärten. Näbben kort, trubbig.
  • Storlek: Längd 22-25 cm, vingbredd 42-53 cm, vikt 129-210 g.
  • Bo: En grund grop sparsamt inredd med torrt gräs gömd i markvegetationen.
  • Häckning: Lägger 6-14 ägg i maj-juni. Endast honan ruvar, ruvningstid 14-21 dygn. Ungarna lämnar boet några timmar efter kläckningen, söker själv sin föda vid 3-4 dygns ålder och är flygfärdiga efter 30-35 dygn.
  • Utbredning: Nattsångare som häckar på ängar och odlingsmarker. Minskat kraftigt på 1900-talet troligen p.g.a. förändrade jordbruksmetoder. Ökat under de senaste decennierna, den nuvarande stammen beräknad till 2.000-8.000 par (variationen troligen beroende på vädret under flyttningen).
  • Flyttning: Nattflyttare. Höstflyttningen från augusti till oktober. På våren har de första spelande hanarna hörts i början av maj. Flyttmönster dåligt känt. Övervintrar i Afrika.
  • Föda: Ryggradslösa djur, frön, skott.
  • Läten: Ett kraftigt mekaniskt, knarrande “reep-reep”, som upprepas igenom hela natten.

Den till sumphönorna hörande kornknarren liknar till färg och uppträdande en liten hönsfågel. Gulbrun till färgen, ovan mörkfläckig undertill och på flankerna tvärstrimmig. Vingarna är roströda. Tarserna är rödaktigt bruna, näbben ljusbrun med mörk spets och iris ljusbrun.

Kornknarren är en skygg fågel som man sällan får syn på. I flykten är vingarna trubbiga i spetsen, flykten är fladdrande och tarserna hänger ned under stjärten.

Andra arter i samma familj

Follow us!


Ilmaistapahtumamme villiyrteistä keskustakirjasto Oodissa - varaa paikkasi Helmetin sivuilta
Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page