0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Lappmes

Poecile cinctus

  • Synonym: Parus cinctus
  • Familj: Mesfåglar – Paridae
  • Allmänna kännetecken: Nästan som en talgoxe i storlek. Hjässan gråbrun, haklapp och ansiktsmask svarta. Rygg varmbrun och sidorna mestadels rostbruna.
  • Storlek: Längd 12,5–14 cm, vikt 11–14 g.
  • Bo: I gammalt hackspetthål, kan också själv hacka ut sitt hål, holk. Byggt av mossa, fodrat med hår och ibland med ripfjädrar.
  • Häckning: Lägger 5–11 ägg i maj. Endast honan ruvar, ruvningstid 15 dygn. Boungar 19 dygn.
  • Utbredning: Norra Finlands skogar. Tätaste bestånden finns i gamla barrskogar. Finlands häckningsbestånd beräknat till
    50.000–100.000 par.
  • Flyttning: Stannfågel. Vandrar ibland ända ner till södra Finland.
  • Föda: Frön, ryggradslösa djur.
  • Läten: Likt talltitans “zää zää”.

Lappmesen är nästan lika stor som talgoxen och liknar mest talltitan i dräkten. Lappmesens hjässa och rygg är mörkbruna. Haklappen är svart och klart större än hos talltitan. Buken är ljusgrå och sidorna rostbruna. Sidornas rostbruna varierar individuellt och kan till och med saknas hos endel individer. Vingarna och stjärten är svartaktiga och i då dräkten är ny har pennorna ljusa kanter. Stjärten är längre än hos talltitan. Lappmesens tarser är mörkgrå, näbben är svart och iris är rödaktigt brun.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page