0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Nötkråka

Nucifraga caryocatactes

  • Familj: Kråkfåglar – Corvidae
  • Allmänna kännetecken: Mörkbrun, vitprickig kråkfågel stor som en nötskrika. Undergumpen och stjärtspetsen vita. Näbben lång och smal.
  • Storlek: Längd: 32–35 cm, vingbredd 49–53 cm, vikt 135–190 g.
  • Bo: Oftast i en liten gran. Byggt av ris, murket trä, skägglav, enbark, fodrat med torrt hö.
  • Häckning: Lägger 3–5 ägg i mars-april. Båda könen ruvar, ruvningstid 18–19 dygn. Boungar 24–26 dygn. Ungarna följer föräldrarna i upp till fyra månader.
  • Utbredning: Nominatrasen påträffas häckande i grandominerande skogar sydvästra Finlands som har inslag av hassel och ek. Den sibiriska rasen (N. c. macrorhynchos) påträffas häckande i bl.a. Tavastehus- och Vasatrakterna. Det häckande beståndet i Finland beräknat till 1.500–2.500 par.
  • Flyttning: Stannfågel, ungfåglarna vandrar tidvis. Den sibiriska rasen vandrar oregelbundet i augusti-oktober.
  • Föda: Nötter, frön (den sibiriska rasen specialiserad på cembratallfrön), i någon mån ryggradslösa djur.
  • Läten: En hes låg ropserje “kree-kree-kree”. Sång ett lågmält gnisslande och skrovliga kvittranden.

Nötkråkan är en mörkbrun kråkfågel, stor som en nötskrika, med vita prickar, vit undergump och vit stjärtspets. Hjässan är jämnt mörkbrun och vingarna är svartbruna. Det är svårt att skilja mellan nominatrasen och den sibiriska rasen; den sibiriska rasens näbb är litet längre och smalare än nominatrasens och på den sibiriska rasens stjärt finns mera vitt. Nötkråkans tarser och näbb är svarta, iris är brun.

Andra arter i samma familj

Follow us!



Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page