0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland) . Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Pilfink

Passer montanus

  • Familj: Sparvar – Passeridae
  • Allmänna kännetecken: Mindre än gråsparven. Hjässan hos båda könen chokladbrun, en mörk fläck på den vita kinden.
  • Storlek: Längd 12,5–14 cm, vikt 22–24 g.
  • Bo: I holk, håligheter i byggnader, transformatorer osv. Byggt av gräs. Fodrat med fjädrar, hår, garnstumpar o dyl.
  • Häckning: Lägger 4 ägg i april-maj. Båda könen ruvar, ruvningstid 11–14 dygn. Boungar 13–17 dygn. Ofta 2 kullar per år.
  • Utbredning: Har under de senaste decennierna brett ut sig i tätorter och på landsbyggden. Häckar redan upp till södra Lappland. På många ställen redan vanligare än gråsparven. Finlands häckningsbestånd beräknat till 140.000–200.000 par.
  • Flyttning: Stannfågel. De nordligaste populationerna flyttar längre söderut under vintern. Förflyttningar i oktober-november, på våren i mars-maj.
  • Föda: Frön, ryggradslösa djur.
  • Läten: Gråsparvlika, men kraftigare, mer aggressiva.

Pilfinkens hjässa är mörkt chokladbrun, på de ljusa kinderna finns en mörk fläck och runt halsen en vitaktig ring. Pilfinken har en svart haklapp. Ryggen är brun- och svartspräcklig, buken är gråvit och på vingen finns två vita tvärband. Båda könen har samma färg. Tarserna är ljusbruna. Näbben är svart på sommaren och på vintern brunsvart med gulaktig spets. Iris är mörkbrun.

Pilfinken kan korsa sig med gråsparven. Korsningen liknar oftast mera pilfink än gråsparv.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page