0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki. Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Pilgrimsfalk

Falco peregrinus

  • Familj: Falkfåglar – Falconidae
  • Allmänna kännetecken: En kraftigt byggd, muskulös ädelfalk med spetsiga vingar. Kinden ljus, brett mustachstreck.
  • Storlek: Längd 38-51 cm, vingbredd 89-113 cm, vikt 630-880 g (hane), 860-1.100 g (hona).
  • Bo: På en torvmarkstuva eller på lösjord på bergshylla, sällan i träd i gammalt rovfågelbo. Bygger inte något egentligt eget bo utan skrapar upp en bogrop med fötterna.
  • Häckning: Lägger 1-4 ägg efter mitten av april. Båda könen ruvar, ruvningstid 29-35 dygn. Ungarna flygfärdiga efter 35-42 dygn.
  • Utbredning: Kräver stort, öppet luftrum och god sikt, föredrar också öppna jaktmarker. Bergsbranter och stora torvmarker är därför typiska häckningsplatser. Stammen minskade kraftigt på 1960-talet på grund av miljögifterna, men har därefter ökat. Nu är populationen kring 300 par.
  • Flyttning: Flyttar på hösten från augusti till slutet av hösten, återvänder i mars-april. Övervintrar i västra och sydvästra Europa och i Nordafrika. Övervintrar också hos oss.
  • Föda: Fångar fåglar i flykten i spektakulära jakter eller genom att ovanifrån slå ned på bytet i ett överraskningsanfall. Dukhastigheten sägs uppgå till t.o.m. 300-400 km/h. Då fågeln dyker hörs ett kraftigt brus förorsakat av den höga hastigheten.
  • Läten: Varning ett hest “kra-kra-kra”.

Pilgrimsfalken är en kraftigt byggd ädelfalk i storlek med en kråka. Vingarna är långa, breda vid basen och spetsiga i toppen. Stjärten är medellång. Den adulta pilgrimsfalken är mörkt blågrå ovan och undertill ljus med mörka tvärstreck. Pilgrimsfalkens tydliga och breda mustachstreck gränsar kontrasterande mot den gulvita strupen och den vita kinden. Ungfågeln är brunaktig på ryggen och undertill ljus med längsgående streckning.

Pilgrimsfalken kan förväxlas med den större och ljusare jaktfalken, men jaktfalken har ett otydligare mustachstreck. Pilgrimsfalkens tarser är gula (ungfågelns grön-gulaktiga). Näbben är grå, spetsen mörk, på undernäbben en gul bas. Vaxhuden är gulgrön hos den adulta fågeln, blåaktig hos ungfågeln. Iris är mörkbrun. Runt ögat finns en gulgrön orbitalring.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!



Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page