0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Ringtrast

Turdus torquatus

  • Familj: Trastar – Turdidae
  • Allmänna kännetecken: En mörk trast som påminner om koltrasten, är litet smalare, har litet längre hals och smalare vingar. En vit halvmåne på bröstet, vingarnas täckfjädrar och handpennor har vita kanter.
  • Storlek: Längd 24-27 cm, vikt 85-120 g.
  • Bo: I klippbrant. Byggt av mossa, torra löv och gräs.
  • Häckning: Lägger 3-6 ägg i juni. Det är i huvudsak honan som ruvar, ruvningstid 12-14 dygn. Ungarna är kvar i boet 14-16 dygn.
  • Utbredning: En sällsynt häckningsfågel i Lapplands fjällområden. Finlands häckningsbestånd uppskattat till 100-200 par. Påträffas sällsynt under höst- och vårflyttningen speciellt i västra Finland.
  • Flyttning: Huvudsakligen nattflyttare. Höstflyttningen i september-november. Övervintrar i Medelhavsländerna.
  • Föda: Ryggradslösa djur, bär, frön.
  • Läten: Ett kraftigt smackande “dsek dsek”, sången tre klara flöjttoner vilka följs av rödvingetrastliknande gnisslande kvitter. Ringtrasten påminner om koltrasten, är litet smalare, har litet längre hals och smalare vingar. Hanens fjäderdräkt är nästan svart (på nära håll kan man urskilja ett fjällmönster) utom den vita halvmånen på bröstet och handpennornas och de ljust silverfärgade kanterna på vingens täckfjädrar. Honan är svartbrun till färgen, fjäderdräktens fjällmönster är tydligare och fläcken på bröstet är diffusare. Ringtrastens tarser är bruna. Näbben är gul, näbbspetsen och -ryggen är varierande bruna. Iris är mörkbrun.
Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!



Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page