0:00
0:00
Rödstjärt och gök

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Rödstjärt

Phoenicurus phoenicurus

  • Familj: Flugsnappare – Muscicapidae
  • Allmänna kännetecken: Färgstark och livlig småfågel. Stjärten brun i mitten, roströdbrun i kanterna och i stjärtroten. Hanen har svart ansikte och vit panna. Honan anspråkslösare i färgen. Ljusare än svart rödstjärt.
  • Storlek: Längd 13-14,5 cm, vikt 12-18 g.
  • Bo: Oftast i hålighet i byggnad eller i holk. Föredrar holk med stor öppning. Byggt av mossa, rotfibrer, skägglav, torrt gräs. Fodrat med mycket dun, hår och tagel.
  • Häckning: Lägger 3-9 ägg i maj. Endast honan ruvar, ruvningstid 13-15 dygn. Ungarna kvar i boet 12-15 dygn.
  • Utbredning: Häckar i öppen skogsmark i hela landet. Populationen i Finland ca 700.000-900.000 par.
  • Flyttning: Nattflyttare. Höstflyttning augusti-september, vårflyttning april-maj. Övervintrar i Nordafrika.
  • Föda: Ryggradslösa djur.
  • Läten: Talgoxlikt dämpat “hyit”, som följs av ett smackande “hyit-dk-dk”. Sången är en melankolisk, känslofullt klingande strof.

Rödstjärten är en livlig, skygg småfågel med en vibrerande, tegelröd, i mitten mörkbrun, kännspak stjärt.
Hane i sommardräkt är roströd på bröstet och buken, pannan är vit, strupen och kinderna svarta, hjässan och ryggen askgrå. Honfärgad rödstjärt (adult hona och ungfågel) är i stort sett brun till färgen. Bröstet ändå något rostbrunt. På hösten i samband med ruggningen får hanens hals en vitbrokig färg och ryggen blir brunaktig. Rödstjärtens tarser och näbb är svarta och iris är mörkbrun.

Andra arter i samma familj

Follow us!



Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page