0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, Tuomas Lehtonen, Jouko Lehmuskallio, M., W. & F. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Pohjolan linnut värikuvin. Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Rödvingetrast

Turdus iliacus

  • Familj: Trastar – Turdidae
  • Allmänna kännetecken: En liten trast med ett tydligt gulvitt ögonbrynsstreck, roströda sidor och vingundersidor. Bröst, buk och sidor mörkt längsstreckade.
  • Storlek: Längd 19-23 cm, vikt 49-79 g.
  • Bo: I träd eller på marken. Arten kan häcka på många olika ställen. Byggt av gräs och lera, fodrat med tunna strån.
  • Häckning: Lägger 3-8 ägg i april-maj. Båda könen ruvar, ruvningstid 11-15 dygn. Ungarna i boet 10-15 dygn. Häckningssäsong från april till början av augusti.
  • Utbredning: Häckar i olika typer av skogar i hela Finland. Antalet häckande par i Finland 2-2,5 miljoner.
  • Flyttning: Nattflyttning. Höstflyttning september-oktober, vårflyttning april- maj. Övervintrar i västra och mellersta Europa och i Medelhavsländerna. Vinterobservationer också i Finland.
  • Föda: Ryggradslösa djur, bär, frön.
  • Läten: Flyktlätet aningen strävt, utdraget “tsiih”. Sångens grundform 3-6 klara och ljudliga startstavelser. Strofen avslutas med ett dämpat kvitter. Sången lokalt varierande på olika orter i Finland.

Rödvingetrasten är vår minsta trast. Ryggen är enfärgat brun och buken längsstreckad (taltrasten har prickig buk). Rödvingetrasten har ett tydligt, gulvitt ögonbrynsstreck och rostbrunt på sidan och undervingen. Tarserna är ljusbruna. Näbben är svartbrun med gult på undre näbbens bas. Iris är mörkbrun.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!



Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page