0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio. Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Rörhöna

Gallinula chloropus

  • Familj: Rallar – Rallidae
  • Allmänna kännetecken: Stor som en duva, ganska långstjärtad, liknar närmast sothöna och trivs på våtmarker. Näbben rödgul. De yttersta undre stjärttäckarna vita och de mittersta svarta.
  • Storlek: Längd 27-31 cm, vingbredd 50-55 cm, vikt 190-490 g. Hanen större.
  • Bo: en ganska hög korgliknande bale med en grund fördjupning flätad av tillgängligt material t.ex. vattenväxter och videkvistar. Antingen byggt på marken eller flytande i vattnet. Ofta leder en broliknande konstruktion till boet.
  • Häckning: Lägger i slutet av april 3-11 ägg. Båda könen ruvar, ruvningstid 19-22 dygn. Ungarna flygfärdiga efter 56 dygn. Ungarna kläcks vid olika tider, hanen tar hand om de första. Ungarna lämnar boet genast efter kläckningen. Redan efter en vecka är de oberoende av föräldrarna. Föräldrarna försvarar ursinnigt ungar och bo och anfaller tappert inkräktare större än dem själva.
  • Utbredning: Förekommer sällsynt i södra Finlands bästa fågelsjöar och tjärnar. Lokalt kan arten förekomma upp till Lappland. Populationen i Finland ca 50-200 par. Vanlig parkfågel i Mellaneuropa.
  • Flyttning: Nattflyttare. Höstflyttning i september-november, vårflyttning mars-april. Övervintrar i västra och södra Europa, tillfälligt också i Finland.
  • Föda: Olika vatten- och strandväxter, ryggradslösa djur.
  • Läten: Spelläte bubblande “bk-bk-bk,bk-bk-bk”, varefter det hörs ett gällt skri. Vanligaste läte ett gurglande “krrr”.

Rörhönan liknar sothönan men är mindre och klenare. Övervägande mörkt blågrå, på ryggen olivbrun. Undergumpen är vit, på sidan ett iögonfallande längsgående vitt band. Näbbroten och pannskölden är grannröda. Ungfågeln är gråbrun med ljus hals och utan röd pannsköld. (Undergumpen och det vita strecket på sidan är likadana som hos de adulta).

Rörhönans tarser är gul-grönaktiga; tårna är mycket långa, den adulta fågeln har en rödgul ring runt foten och ungfågeln har ett gulaktigt fotstreck. Den adultas näbb är grannröd och den ungas grönbrun. Iris är röd hos den adulta fågeln och brun hos den unga.

Andra arter i samma familj

Follow us!Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page