0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Reima Kekäläinen, Kari Pihlaviita, M., W. & F. von Wright: Pohjolan linnut värikuvin. Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Rosenfink

Carpodacus erythrinus

  • Familj: Finkar – Fringillidae
  • Allmänna kännetecken: En medelstor brungrå fink. Hanen känns lätt igen på huvudets, bröstets och övergumpens rosenröda färg. Hona och ungfågel jämnt ljusgråbruna. Näbben kort och kraftig, näbbryggen konvex. Små, mörka, runda ögon.
  • Storlek: Längd 13,5-15 cm, vikt 21-26 g.
  • Bo: I buske eller träd. Byggt av strån, torra blommor, fodrat med rotfibrer och tagel.
  • Häckning: Lägger 4-6 ägg i maj-juni. Endast honan ruvar, ruvningstid 11-13 dygn. Ungarna i boet 10-15 dygn.
  • Utbredning: I buskrik terräng och i kulturmiljöer från södra Finland till Lappland. Populationen tätast i södra Finland. Antalet häckande par i Finland 250.000-350.000.
  • Flyttning: I huvudsak nattflyttare. Höstflyttningen i juli-augusti, återkomst i maj-juni. Övervintrar i sydöstra Asien.
  • Föda: Frön, knoppar, insekter.
  • Läten: Kanariefågellikt “zyii”. Sången en klar vissling “hyyi-tsy-pityy”. Hanen sjunger på en synlig plats, annars tillbakadragen och tystlåten.

Den adulta rosenfinkhanen är djupt karminröd på huvudet, halsen, bröstet och övergumpen. Ryggen, vingarna och stjärten är bruna och buken vit. Den röda färgen saknas hos honan och ungfågeln; de är gråbruna och otydligt streckade. Honan och ungfågeln känns bäst igen på sin tjocka näbb, randiga bröst, vingens två ljusa band och det lilla runda ögat. Rosenfinkens tarser är mörkbruna, näbben är brun och iris är mörkbrun.

Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page