0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, Jari Hiltunen, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Skäggdopping

Podiceps cristatus

  • Familj: Doppingar – Podicipedidae
  • Allmänna kännetecken: En långhalsad dopping med tofs på huvudet. Ser ljus, smal, baktung, och ranglig ut i flykten. Vingslagen är snabbt svirrande. Den kännspaka tofsen saknas på vintern.
  • Storlek: Längd 46-51 cm, vingbredd 59-73 cm, vikt 1,3-2 kg.
  • Bo: En flotte byggd av döda växter, förankrad i vattenväxter.
  • Häckning: Lägger 3-6 ägg i maj. Båda könen ruvar, ruvningstid 25-29 dygn. Ungarna flygfärdiga efter 71-79 dygn, blir oberoende från föräldrarna vid 9-11 veckors ålder.
  • Utbredning: Häckar i sjöar och havsvikar där det förekommer mycket säv eller vass. Under flyttningen påträffas den förutom i sjöar också på havsområden. I Finland påträffas arten upp till södra Lappland. Häckningsstammen beräknas till 25 000-35 000 par. Har minskat i antal.
  • Flyttning: Nattflyttare. Höstflyttningen med början i augusti, återkomst på våren efter islossningen. Endel av fåglarna flyttar under hösten också simmande över havet. Övervintrar i västra Europa och i Medelhavet.
  • Föda: Fisk (främst mört och löja), insekter, kräftdjur, blötdjur, groddjurslarver.
  • Läten: Ett klapprande “käk-käk-kä-kä-kä-kä-kä”, ett råmande “köö-köö-köö” och ett grisliknande grymtande.

Skäggdoppingens långa och smala hals är vit framtill och mörkbrun baktill. Hjässan har en dubbeltofs som kantas av ett rödbrunt “kindskägg” på “ansiktssidan”. Ryggen är mörkbrun, flankerna och skuldrorna är (röd)brunaktiga och buken är vit. I flykten ser skäggdoppingen smal ut och i vingroten syns fram- och baktill en vit fläck. Tarserna är gulgrå, näbben är gulaktigt brun och iris är röd. Ungfågeln liknar en adult skäggdopping i sommardräkt, men huvudets teckning är svartvit. Hjässan och nacken är mörka, liksom strecket som går över ögat och ner på halssidan och ett annat streck som finns under ögat och är otydligt på halssidan. Iris är orange. En skäggdopping i vinterdräkt liknar en i sommardräkt men saknar dubbeltofsen och det rödbruna “kindskägget”.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page