0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Mervi Wahlroos. Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Skäggmes

Panurus biarmicus

  • Familj: Skäggmesar – Panuridae
  • Allmänna kännetecken: Långstjärtad liten fågel med exotiskt utseende. Kan knappast blandas med någon annan fågelart. Färgen till stor del ljust gulbrun, lång stjärt, korta rundade vingar.
  • Storlek: Längd 14-15,5 cm,vikt 11-21 g.
  • Bo: En korg av vass och andra vattenväxters torra blad upphängd i vassen. Fodrat med vassfjun, fjädrar och hår.
  • Häckning: Lägger 3-11 ägg i april-maj. Båda könen ruvar, ruvningstid 10-14 dygn. Ungarna är kvar i boet 12-16 dygn. Häckar i kolonier. Flera kullar vanliga.
  • Utbredning: Häckar i stora vassområden i Finlands kustområden. Arten spred sig på 1980-talet till Finland. Finlands häckningsbestånd beräknat till 500-1000 par.
  • Flyttning: Stannfågel. Vandringar förekommer på hösten.
  • Föda: Ryggradslösa djur, vassfrön.
  • Läten: Ett klingande “ping”.

Skäggmesen har en nästan lika lång stjärt som stjärtmesen. Skäggmesens vingar är rödbrun-, svart- och vitbrokiga. Hanens huvud och nacke är blågrå, en från ögat nedåtriktad bred rand är svart och strupen är vit. Ryggen och flankerna är rödbruna och undergumpen är svart. Honan saknar hanens mustachstreck och huvudets blågrå och undergumpens svarta färg. Honans rödbruna färg går också mer mot gulbrunt. Ungfågeln är allmänt halmgul till färgen, ungfågelhanen har svarta tyglar och ryggband. Ungfågelhonan är mer enfärgad och tyglarna är grå.

Skäggmesens tarser är svarta, näbben hos hanen är halmgul och hos honan grönaktigt gulskiftande. Iris är gulbrun. Skäggmesen ser osäker ut i flykten och vingslagen är fladdrande.

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page