0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Skata

Pica pica

  • Familj: Kråkfåglar – Corvidae
  • Allmänna kännetecken: En svartvit, långstjärtad kråkfågel, troligen en av våra mest kända fågelarter.
  • Storlek: Längd 40-51 cm, vingbredd 52-60 cm, vikt 175-295 g.
  • Bo: Ett stort risslott i träd. Boskålen formad av lera, fodrad med rottrådar och gräs.
  • Häckning: Lägger 1-10 ägg i april-maj. Honan ruvar, ruvningstid 17-22 dygn. Ungarna i boet 22-35 dygn.
  • Utbredning: Häckar i kulturlandskap i hela Finland, Den häckande stammen beräknas till 150.000-200.000 par.
  • Flyttning: Stannfågel.
  • Föda: Allätare.
  • Läten: Ett rasslande skratt. Den sällan hörda sången ett svagt kvitter.

Skatans huvud, bröst och rygg är svarta. Handens pennor är till stor del vita med grönaktig metallglans på de svarta ytterkanterna och spetsen, armpennorna är blåsvarta. Stjärten är lång och mörk, men i goda ljusförhållanden syns att stjärtens rot är grönt metallglänsande svart och spetsen violett och blåglänsande svart. Skatans buk och skuldror är vita och undergumpen är svart. Skatans tarser och näbb är svarta och iris är mörkbrun.

Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page