0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Kari Pihlaviita, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Skogsduva

Columba oenas

  • Familj: Duvor – Columbidae
  • Allmänna kännetecken: En mörkt blågrå mindre duva, utan vitt på hals och vinge.
  • Storlek: Längd 28-32 cm, vingbredd 60-66 cm, vikt 250-300 g.
  • Bo: I en hålighet i ett träd eller i en holk, fodras med strån, ris, mossa.
  • Häckning; Lägger 2 ägg i början av april. Båda föräldrar ruvar, ruvningstid 16-18 dygn. Ungarna flygfärdiga efter 28 dygn. Lägger ofta en ny kull i samma bo medan de förra ungarna ännu är kvar i boet.
  • Utbredning: Fåtalig häckningsfågel i södra och mellersta Finland. Söker föda på åkrar och ängar, men boet kan finnas på långt avstånd från matplatsen i skogen (orsaken är brist på lämpliga boträd). Populationen i Finland beräknas till 2.000-4.000 par. Stammen har minskat.
  • Flyttning: Flyttar till Västeuropa i augusti-november, och återvänder med de tidigaste flyttfåglarna i mars-april. Kan tillfälligt övervintra i Finland.
  • Föda: Ogräs- och gräsfrön, säd, bär, ärter.
  • Läten: En taktfull tvåstavig sågning “hoo-o hoo-o.

Skogsduvan är mindre än ringduvan och har kortare stjärt. Den har inget vitt på vingen eller på halsen. Skogsduvan är övervägande mörkt blågrå. På halssidan finns det ett grönt metallskimmer, och på strupen och bröstet ett vinrött skimmer. Skogsduvan påminner om en klippduva, men vingundersidan är alltid grå, övergumpen är inte vit och på vingovansidan saknas de två hela arta vingbanden.

Skogsduvans tarser är röda (adult) eller brunaktiga (ungfågel). Näbben är röd med gul spets och iris är brun.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!



Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page