0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Skogssnäppa

Tringa ochropus

  • Familj: Snäppor – Scolopacidae
  • Allmänna kännetecken: Medelstor vadare som tillhör snäpporna. Liknar grönbena men bastantare och med kortare ben. Vingarna svarta ovan och under, övergump vit, stjärten vit med rätt breda tvärband. Otydligt ögonbrynsstreck.
  • Storlek: Längd 20–24 cm, vingbredd 39–44 cm, vikt 75–85 g.
  • Bo: I ett gammalt trast- eller ekorrbo.
  • Häckning: Lägger 4 ägg i maj. Båda könen ruvar, ruvningstid 20–23 dygn. Ungarna flygfärdiga efter ca 4 veckor. Ungarna borymmare, söker själva sin föda redan som mycket små.
  • Utbredning: Häckar i skogar nära torvmarker och tjärnar ända upp till Lapplands skogar, sparsamt ännu längre norrut. Finlands häckande population uppskattad till 70.000–100.000 par. Uppträder ofta ensam under flyttningen.
  • Flyttning: Nattflyttare. Höstflyttning i juli-augusti, vårflyttning från början av april till mitten av maj. Övervintrar i Medelhavsländerna och Afrika.
  • Föda: Ryggradslösa djur, knoppar och skott.
  • Läten: Ett kraftigt klingande “plyit-vit-vit”.

Skogssnäppan liknar grönbenan, men är litet större och kraftigare än denna, mörkare och mindre prickig på ryggen och rent vit på sidorna. Skogssnäppans vingar är bredare än grönbenans och svartskiftande undertill. I flykten skapar den vita övergumpen en tydlig kontrast mot den svarta ryggen och får fågeln att likna en stor hussvala. Skogssnäppans tarser är grå, näbben är svart med röd näbbrot och iris är mörkbrun.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!



Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page