0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Småspov

Numenius phaeopus

  • Familj: Snäppor – Scolopacidae
  • Allmänna kännetecken: Liknar storspov, men mindre och med kortare näbb. Näbben böjer sig mest i toppen. Den mörka hjässan och ett mörkt streck från näbben till ögat framhäver det ljusa ögonbrynsstrecket. På hjässan ett klart ljust längsgående streck.
  • Storlek: Längd 37-45 cm, vingbredd 78-88 cm, vikt 305-425 g. Honan större.
  • Bo: En grund grop i marken, fodrat med stjälkar, torra blad och mossor.
  • Häckning: Lägger 4 ägg i maj. Båda könen ruvar, ruvningstid 21-25 dygn. Ungarna flygfärdiga efter högst 40 dygn. Ungarna borymmare, söker egen föda redan som små.
  • Utbredning: Häckar på torvmarker på taigan eller på tundran i Lappland, Kajanaland, Suomenselkä och i Norra Karelen. Häckningsbeståndet i Finland uppskattas till 30.000-50.000 par.
  • Flyttning: Natt- och dagflyttare. Höstflyttningen inleds efter mitten av juni och pågår till början av september, vårflyttningen i april-maj. Övervintrar i Västafrika.
  • Föda: Ryggradslösa djur.
  • Läten: Ett snabbt “kjy-jy-jy-jy-jy-jy”.

Småspoven liknar storspoven men är mindre, näbben är kortare och kraftigt böjd i toppen.

Småspoven har två mörka längsgående streck på hjässan (saknas hos storspoven). Småspovens dräkt är genomgående gulbrunbrokig och i flykten är den kilformade vita övergumpsteckningen iögonfallande. Tarserna är grön- eller blåaktigt grå. Näbben är brun och mörk i spetsen och undernäbben är rödaktig i näbbroten. Iris är mörkbrun.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!



Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page