0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio, M., W. & F. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland), Pohjolan linnut värikuvin. Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Sparvuggla

Glaucidium passerinum

  • Familj: Äkta ugglor – Strigidae
  • Allmänna kännetecken: En uggla stor som en domherre, varmbrun på ovansidan, vitprickig, undersidan vitaktig, brunrandig. Ganska litet huvud.
  • Storlek: Längd 15–19 cm, vingbredd 32–39 cm, vikt 47–70 g.
  • Bo: I hålighet eller i holk.
  • Häckning: Lägger 3–8 ägg i april-maj. Endast honan ruvar, ruvningstid 28 dygn. Ungarna flygfärdiga efter 30 dygn.
  • Utbredning: Häckningsfågel i skogar i nästan hela landet. Finlands häckningsbestånd uppskattat till 8.000–13.000 par.
  • Flyttning: Stann- och vandringsfågel. Korta vandringar, uppenbarar sig i bebyggelse från början av september, återvänder till reviren i mars.
  • Föda: Smågnagare och fåglar. Om det finns rikligt med föda förvarar den byten i holkar.
  • Läten: Domherrelik vissling, som upprepas med en sekunds mellanrum.

Sparvugglan är vår minsta uggla, endast litet större än en domherre. Sparvugglans huvud är förhållandevis litet och stjärten mycket kort. Ryggen är varmt mörkbrun och igenomgående gulvitprickig. Buken är vitaktig och brunrandig. Ansiktet har ringar som består av vita och bruna prickar och “ögonbrynen” är vita. Sparvugglans tarser är fjäderklädda, klorna mörkbruna, näbb och iris är gula.

Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page