0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki. Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Stenknäck

Coccothraustes coccothraustes

  • Familj: Finkar – Fringillidae
  • Allmänna kännetecken: En stor fink. Näbben enormt stor. Den tjocka nacken ger ett halslöst intryck. Mycket vitbrokighet på stjärten och vingarna.
  • Storlek: Längd 16,5–18 cm, vikt 50–55 g.
  • Bo: I träd, oftast högt upp. Det yttre skiktet av små kvistar och lav, fodrat med tunna rötter och hår.
  • Häckning: Lägger 4–5 ägg i maj-juni. Endast honan ruvar, ruvningstid 12–14 dygn. Ungar i boet 10–14 dygn.
  • Utbredning: Häckar i södra Finlands lundar och parker, tillfälligt annanstans. Finlands population uppskattad till 1.000–1.500 par.
  • Flyttning: Flyttar delvis. Höstflyttning i augusti-november och återkomst i april-maj. Flyttar ända till Mellaneuropa. Ett fåtal övervintrar också i Finland, speciellt under goda häggbärsår.
  • Föda: Frön från träd och buskar, också knoppar. Knäcker t.ex. körsbärskärnor med näbben. (Man har beräknt att det behövs 25–40 kg:s tryckkraft till detta).
  • Läten: Ett torrt, taltrastlikt “ptsik”. Sången ett uppradande av locklätet till en strof.

Stenknäcken är kraftigt byggd fink, med kort hals, stort huvud och kort stjärt. Näbben är stor och fjäderdräkten är brokig. Buken är rödgrå, hakklappen svart och undergumpen ljus. Den mörka vingen har en vit axelfläck, som närmare kroppen går över till rostbrun. På handpennorna finns ett vitt vingband. Hos hane i sommardräkt är armpennornas ytterkant metallglänsande blåsvart (honan ljusgrå). Stenknäckens stjärt är svart vid basen och till stor del vit i toppen. Övergumpen är rostbrun och ryggen är mörkbrun. Huvudet är till största delen rostbrun och nacken grå. Den grå färgen fortsätter som ett smalt halsband på halsen. Tarserna är rödaktigt brunaktiga. Näbben är på sommaren blåaktigt grå med svart spets, på vintern gulaktigt hornfärgad med mörkbrun spets. Iris är rödbrun.

Stenknäck är en skygg, fridsam och trög i rörelserna.

Andra arter i samma familj

Follow us!



Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page