0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jarmo Jutila, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Stjärtmes

Aegithalos caudatus

  • Familj: Stjärtmesar – Aegithalidae
  • Allmänna kännetecken: En liten fågel med mycket lång stjärt (7–9 cm). Vitt huvud, små svarta knappögon.
  • Storlek: Längd 13–15 cm, vikt 7–10 g.
  • Bo: Oftast i en björk på 1,5–15 m höjd. Ett bollformat konstverk som på utsidan är skickligt kamouflerat med näver och lav. Fodrat med mycket fjädrar.
  • Häckning: Lägger oftast 7–12 ägg iapril. Honan ruvar, ruvningstiden 12–14 dygn. Boungar i 14–19 dygn.
  • Utbredning: Häckar i yngre löv- och blandskogar i södra Finland upp till höjden av Uleåborg och Kajanaland. Häckningsbeståndet i Finland beräknat till 20.000–40.000 par.
  • Flyttning: Stannfågel som emellanåt gör massvandringar. Vandringarna kan sträcka sig tusentals kilometer. Vandringar i oktober-november och delvis återkomst i mars-april.
  • Föda: Ryggradslösa djur.
  • Läten: Ett högt “tii-tii-tii”, ett surrande “zrrr zrrr, sången ett blåmesaktigt klirrande.

Stjärtmesen är en liten, bollaktig och mycket långstjärtad fågel, hos oss den enda av sitt släkte. Stjärtmesens huvud är snövitt och buken vit, på bakre delen av buken och undergumpen finns en litet grå eller rödaktig nyans. Ryggen är svart-, vit- och rödaktigt brokig. Den långa stjärten är svart med vita kanter. Tarserna är svartbruna (adult) eller rödaktiga (ungfågel). Näbben är svart (adult) eller svart med gulaktigt i näbbroten och i spetsen (ungfågel). Iris är rödaktigt brun och orbitalringen är gul eller röd.

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page