© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki. All rights reserved.

Stripgås

Anser indicus

  • Familj: Egentliga andfåglar – Anatidae
  • Allmänna kännetecken: En ljusgrå gåsart med huvud och hals tvåfärgat svartvit.
  • Storlek: Längd 68-78 cm, vingbredd 140-160 cm, vikt 2-3 kg.
  • Bo: Grunt nedtryckt i marken bland växter. Häckar också i träd.
  • Häckning: Häckar i glesa kolonier i maj-juni. Lägger vanligtvis 4-6 ägg, ruvar i 27-30 dygn. Ungarna blir flygfärdiga efter knappt 2 månader.
  • Utbredning: Förekommer i naturligt tillstånd på högplatåer över 4.000 m.ö.h. i mellersta Asien. Hos oss förekommande individer är troligen förrymda från inhägnader. Etablerat häckningsbestånd i Norge, England och senast i Kemijärvi i Finland.
  • Flyttning: Flyttfågel på sina ursprungliga häckningsplatser.
  • Föda: Olika växter och växtdelar, vintertid även kvarbliven säd på åkrar, rötter, knölar.

Stripgåsen är en nästan helt ljusgrå gåsart. Armpennorna, nacken, halsens baksida och halsen är svarta. Huvudet är vitt, liksom strupen och halssidorna. Stripgåsens bakhuvud har även två svarta tvärränder. Den unga stripgåsens huvud har en grå färg, de mörka områdena på huvudet och i nacken är bruna.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page