Sothöna & svart svan

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, Jouko Lehmuskallio (kuvattu Australiassa). All rights reserved.

Svart svan

Cygnus atratus

  • Familj: Egentliga andfåglar – Anatidae
  • Allmänna kännetecken: En nästan svart, stor sjöfågel med röd näbb.
  • Storlek: Längd 110-140 cm, vingbredd 160-200 cm, vikt 3,7-8,7 kg.
  • Bo: En stor bale byggd av växtdelar på land eller flytande.
  • Häckning: Häckar inte i Finland. Häckar i stora kolonier i Australien och på Nya Zeeland. Antalet ägg i boet varierar mellan 1-14, bon med över 8 ägg innehåller ägg från två honor. Vanligast är antalet 5-6. Ruvningstiden är 35-48 dygn. Ungarna flygfärdiga vid 150-170 dagar.
  • Utbredning: Tillfällig i Finland, då oftast förrymda från inhägnader.
  • Flyttning: Inte flyttfågel på sitt ursprungliga utbredningsområde. Unga exemplar stryker i viss mån omkring.
  • Föda: Delar av vatten- och strandväxter.

Den svarta svanen är en stor, nästan helt svart svanart. Alulan (lillvingen), handpennorna och de yttersta tertialerna är vita (den vita färgen syns bara i flykten). Näbben är nästan helt röd förutom spetsen som är något vit. Irisen är rödaktig. Tarserna är svarta. Ungfågeln är brungråaktig med ljusa fjäderspetsar och näbben är ljusare.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page