0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Svarthätta

Sylvia atricapilla

  • Familj: Sångare – Sylviidae
  • Allmänna kännetecken: En rätt stor och vacker sångare. Hanen skiftar i gröngrått, hjässa svart. Honan brunaktigt grå, rödbrun hjässa.
  • Storlek: Längd 13,5-15 cm, vikt 15-24 g.
  • Bo: I en liten buske eller i växtstjälk på 0,1-1,75 m höjd. Fastare än trädgårdssångarens bo. Byggt av torra stjälkar, fodrat med strån, rötter och tunt gräs. Hopbundet med spindeltråd.
  • Häckning: Lägger 3-6 ägg i maj. Båda könen ruvar, ruvningstid 10-11 dygn. Ungarna kvar i boet 9-11 dygn.
  • Utbredning: Frodiga löv- och blandskogar i södra och mellersta Finland, förekommer sparsamt ända upp i höjd av Kajanaland. Beståndet i Finland ca 30.000-50.000 par.
  • Flyttning: Nattflyttare, Höstflyttningen i augusti-oktober, återkommer i maj-juni. Övervintrar i Östafrika och i Medelhavsområdet, tillfälligt även i Finland.
  • Föda: Ryggradslösa djur och bär.
  • Läte: Hårt “zäk”. Sången liknar trädgårdssångarens men mer flöjtande på slutet.

Svarthättans hane är grå i dräkten och har en svart hjässkalott. Honan är brunaktigt grå med rödbrun hjässkalott. Ungfågeln liknar honan. Vid den första partiella ruggningen på hösten börjar den unga hanen få svarta fjädrar på hjässan. Svarthättans tarser är mörkblågrå, näbben svart eller brunsvart och iris är brun.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page