0:00
0:00
Burfågel

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Tallbit

Pinicola enucleator

  • Familj: Finkar – Fringillidae
  • Allmänna kännetecken: En stor, kraftig, bastant fink med kort nacke. Påminner om korsnäbb. Hanen karminröd, honan orangegul. Två vita vingband på vingen. Stjärten rätt lång.
  • Storlek: Längd: 19-22 cm, vikt 38-67 g.
  • Bo: I träd. Löst sammanfogat av kvistar och ris. Fodrat med rötter, stjälkar, renhår, stjälkar av mossors sporgömmen o.dyl.
  • Häckning: Lägger 4-5 ägg i maj-juni. Endast honan ruvar, ruvningstid 13-14 dygn. Ungarna i boet 13-14 dygn.
  • Utbredning: En fågel från Lapplandsskogarna som ibland vandrar ända ner till sydkusten. Finlands häckningsbestånd beräknat till 5.000-20.000 par. Minskat kraftigt.
  • Flyttning: Flyttar på vintern bort från häckningsområdet, men flyttningen riktar sig oftast mot sydväst från häckningsområdet och därför ses arten sällan i stora mängder i mellersta och södra Finland. Påträffas rikligare i mellersta och södra Finland under goda rönnbärsår. Höstflyttningen i oktober-november, återkomst i mars-april.
  • Föda: Frön, granskott, på vintern rönnbär av vilket den endast äter kärnan.
  • Läten: Ett klart och ljudligt flöjtande “tilylii” med olika variationer. Sången en klar och ljudlig, trädlärklik strof.

Tallbiten hör till finkarna och är lång, har lång stjärt, i storlek med en liten trast. Hanen har en huvudsakligen karminröd fjäderdräkt, honans är orangegul. Båda könens vingar är svarta och vingarna har två vita (hanen rödtonade)vingband och vita ytterkanter på vingpennorna och tertialerna. Iris och tarserna är mörkbruna. Näbben är mörkbrun, undernäbbens näbbrot är ljus. Tallbiten är orädd och klumpig i rörelserna.

Andra arter i samma familj

Follow us!


Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page