0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Taltrast

Turdus philomelos

  • Familj: Trastar – Turdidae
  • Allmänna kännetecken: En liten trast som till färgen liknar dubbeltrast. På bukens övre del och på vingundersidorna i armhålorna en gulbrun färg. På buken pilspetsprickig. Inget tydligt ögonbrynsstreck.
  • Storlek: Längd 20–22 cm, vikt 53–79 g.
  • Bo: I träd på 0–12 m höjd (vanligen 1–2 m). Byggt av kvistar, mossa, skägglav och torra löv. Boskålen fodrad med brunrötesvampsangripen trämassa, som fågeln limmar med sin saliv till en kopp med slät yta.
  • Häckning: Lägger 2–6 ägg i april-maj. Endast honan ruvar, ruvningstid 10–18 dygn. Boungar 12–16 dygn.
  • Utbredning: Häckar i all slags skog i hela Finland, men stammen minskar mot norr. Finlands häckningspopulation beräknad till 600.000–900.000 par.
  • Flyttning: Nattflyttare. Höstflyttningen i september-oktober, vårflyttningen april-maj. Övervintrar i medelhavsländerna.
  • Föda: Ryggradslösa djur, bär, frön.
  • Läten: Flyktläte ett vasst “zik”. Sång melodisk och varierande. Upprepar ett 1–4 takters tema 3–5 ggr, varierar detta och byter sedan tema.

Taltrasten är en liten trast som till färgen liknar en dubbeltrast. Ryggen är enfärgat olivbrun och buken är vit med svarta pilspetsprickar. Också på marken liknar taltrasten en liten dubbeltrast, men står ofta med halsen indragen. Taltrasten skiljs från rödvingetrasten på sin blekare rostgula färg under vingarna och på sidorna och på avsaknaden av ögonbrynsstreck. Taltrastens tarser är ljust rödtonade. Näbben är brunsvart, undernäbben gulaktig med brun spets. Iris mörkbrun.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!


Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page