0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki. Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Tereksnäppa

Xenus cinereus

  • Familj: Snäppor – Scolopacidae
  • Allmänna kännetecken: En vadare som hör till snäpporna. Påminner om drillsnäppa, men har en lång, klart uppåtböjd näbb. Ryggen brungrå. Vitt på vingens bakkant. Undertill vit fram till bröstet, svag streckning på bröst och hals.
  • Storlek: Längd 22-25 cm, vingbredd 57-59 cm, vikt 60-78 g.
  • Bo: En grund grop på sandig mark. Fodrat med strån, torra blad, skalbitar.
  • Häckning: Lägger 4 ägg i maj. Båda könen ruvar, ruvningstid 20-21 dygn. Ungarna flygfärdiga efter 15 dygn.
  • Utbredning: Häckar fåtaligt på Bottenhavets kuster, tillfälligt också i norra Karelen och i Kemijärvi. Huvudutbredningsområde Eurasiens taiga från Vita havet österut. Antalet häckande par i Finland mellan 15 och 20.
  • Flyttning: Flyttning har iakttagits från maj till början av september. Övervintrar i östra Afrika, södra Asien och Australien.
  • Föda: Ryggradslösa djur.
  • Läten: Ett snabbt dallrande “vibibibibi”. Mycket högljudd på häckningsplatserna.

Tereksnäppan liknar något drillsnäppan, men näbben är lång och klart uppåtböjd. Ryggen är brungrå och på skuldrorna finns svarta längsgående streck. Bröstet och halsen är ljusgrårandiga och resten av buken är vit. På vingens bakkant finns ett vitt band (smalare än hos rödbena). Tarserna hos tereksnäppan är orange (adult) eller gula (ungfågel), näbben är svart med gult i näbbroten och iris är svartbrun.

Andra arter i samma familj

Follow us!



Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page