0:00
0:00

© Copyright: Bilder: Jari Peltomäki, M. & W. von Wright: Svenska fåglar (Kansalliskirjasto, The National Library of Finland). Ljudfil: Jan-Erik Bruun. All rights reserved.

Tofsmes

Parus cristatus

  • Familj: Mesfåglar – Paridae
  • Allmänna kännetecken: En av de få europeiska tättingarna som har tofs på huvudet. Ryggen varmt brungrå, buken smutsvit. Svart haklapp, kinder och tofs svartvitbrokiga.
  • Storlek: Längd 10,5-12 cm, vikt 10-14 g.
  • Bo: I hål (hackar ofta själv ut) i murket träd, holk. Byggt av mycket mossa, fodrat med ull, hår och spindelväv.
  • Häckning: Lägger 4-8 ägg i april-maj. Endast honan ruvar, ruvningstid 13-18 dygn. Ungarna i boet 18-21 dygn.
  • Utbredning: Häckar i barrskog från sydkusten till södra Lappland. Finlands häckningsbestånd beräknat till 200.000-400.000 par.
  • Flyttning: Stannfågel.
  • Föda: Frön, ryggradslösa djur.
  • Läten: Ett klart “kilililit”.

Tofsmesen är en av de få Europeiska tättingarna som har tofs på huvudet. Tofsen är spetsig och svartvitbrokig . Tofsmesens rygg och stjärt är bruna och buken är beigevit. På den vita kinden finns ett svart ögonstreck och bakom kinden en svart båge. Under bågstrecket finns ett smalt streck som går runt nacken och framtill förenas med haklappen. Tofsmesens tarser är grönaktigt grå, den tunna näbben är svart och iris är rödbrun.

Andra arter i samma genus
Andra arter i samma familj

Follow us!

Identifiera arter!

Sivun alkuun / Top of the page